Lezárult a Than Károly Ökoiskola menekült tanulók integrálását célzó projektje

Lezárult a Than Károly Ökoiskola migráns tanulók integrációját támogató TÁMOP-3.4.1.B-11/1-2012-0003 azonosítószámú, „Otthon Magyarországon, otthon a Thanban” elnevezésű projektje.
Iskolánk évente több, mint 100 migráns hátterű, főként menekült fiatal és felnőtt oktatását vállalja. A projekt lehetőséget nyújtott a migráns hátterű, nem magyar anyanyelvű tanulók felzárkóztatására.
A projekt szakmai programja a Belépő osztály bevezetésére épült. Ebben az osztályban tanulnak azok a fiatalok, akik nem, vagy rosszul beszélnek magyarul, ezért többségi magyar osztályokba a belépésükkor még nem integrálhatóak. Ebben az osztályban főleg magyar mint idegen nyelvet tanulnak a fiatalok, emellett szaktárgyi alapozásban vesznek részt, illetve megismerkednek hazánk társadalmi berendezkedésével és a tanulás-módszertani alapokkal. A projekt keretében kidolgozásra kerültek tananyagok, melyek segítik a felzárkóztatást.
Mivel a sikeres integráció egyik feltétele csak a magyar nyelv ismerete, szükségesnek tartottuk olyan programok megvalósítását, melyek a szociális integrációt célozzák. Magyar gyerekekkel közös szabadidős programokat és táborokat szerveztünk a migráns tanulóink beilleszkedése érdekében.
Fontos szempontunk volt az is a projekt megvalósítása során, hogy a magyar fiatalokat is elfogadóbbá tegyük migráns tanulóinkkal, ezért szerveztünk egy Multikulti Fesztivált a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, ahol magyar tanulóink megismerkedhettek migráns tanulóink kultúrájával és ételeivel.
Tanáraink érzékenyítése érdekében interkulturális továbbképzést szerveztünk számukra. A migráns tanulókat is integráló osztályok osztályfőnökei számára kézikönyvet készítettünk, amely a mindennapi munkájukban nyújt segítséget.
A projekt ugyan lezárult, de iskolánk a továbbiakban is indít Belépő osztályt, és fogad menekült és egyéb migráns hátterű, nem magyar anyanyelvű fiatalokat.