Extruder beszerzése az Egrokorr Zrt-nél

A „Mikro- kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése” elnevezésű pályázati kiíráson az EGROKORR Festékipari Zrt. 18,9 millió forint uniós támogatást nyert el. Az érdi vállalkozás az 54 millió forint összköltségű fejlesztés során porlakk gyártásához szükséges eszközparkját bővítette.

Az Egrokorr Zrt. ma a legnagyobb magyarországi porlakk gyártó cég, mely 11.000 féle saját fejlesztésű porlakkot gyárt és az exportja 90 %-át a porlakk teszi ki.

A vállalkozás 2012-ben az eddig meglévő romániai és szerbiai export piacok mellett az ukrán piacon is terjeszkedni kezdett. Az elkövetkező években az ukrajnai és a romániai piac szükségletei miatt jelentős porlakk forgalomnövekedésre számítanak, így a porlakk értékesítés növekedése szükségessé tette a meglévő gyártókapacitás bővítését.

A porlakk gyártásához szükséges technológiai sor egy por előkeverőből, egy extruderből, egy speciális őrlőberendezésből és egy szitagépből áll. Az extruderek kapacitása azonban eddig a szűk keresztmetszetet jelentette, különös tekintettel arra, hogy egyetlen 30 éves gép kapacitására épült, mely meghibásodása szinte teljes termelésleállást eredményezhetett. Ez a tény gátja lett a nagyobb volumenű, állandó szállítási szerződések megkötésének, valamint veszélyeztette az exportot és a további mennyiségi fejlődést is akadályozta. Fentiek miatt szükségessé vált, hogy a meglévő őrlőberendezéseket, legalább két ipari méretű extruder szolgálja ki.

A beruházás fő indoka volt, hogy a kisebb mennyiségű speciális festékek gyártásához, extruder oldalról a két szélső kapacitás (700 kg/óra, és 60 kg/óra) nem elégítette ki a szükségleteket, nem adott kellő rugalmasságot.

A fejlesztés eredményeként megvalósult gépbeszerzés egy 300 kg/óra kapacitású extruder, mely mostantól biztosítja a jövőben a fejlődést, és a növekedés lehetőségét is.

A „KMOP-1.2.1-13/A Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése” elnevezésű pályázati kiíráson 18 900 000 forintos támogatást elnyert, 54 000 000 forint összköltségvetésű fejlesztés 2014. február 14-én kezdődött és 2014. október 1-én fejeződött be.