Disznóvágáskor is ügyeljünk a biztonságra

A téli szezon népszerű eseménye a disznóvágás, amelyhez elengedhetetlen kellék a PB-gázpalack és a pörzsölő. Annak érdekében, hogy a művelet csak a disznó számára legyen rossz élmény, be kell tartani néhány biztonsági szabályt. Elsődleges, hogy csak zárófóliával ellátott, szabályosan töltött palackot használjunk és ügyeljünk a csatlakozókra, szelepekre. A gázpalackot semmiképp ne melegítsük a pörzsölő lángjával, mert ez robbanásveszélyes helyzetet okozhat.
Népszerű hagyomány a téli időszakban a házi disznóvágás, de mindenképp be kell tartanunk bizonyos előírásokat annak érdekében, hogy az alkalom csak a disznó számára legyen veszélyes – figyelmeztet a Prímagáz műszaki vezetője. Kirilly Tamás elmondta, a disznóvágás ma már szinte elképzelhetetlen PB-gáz nélkül, amit a pörzsöléshez, az üst melegítésénél, és a gázzsámolyhoz is használnak, de sokan a feldolgozó helyiséget is PB-gázzal működő kályhával fűtik.
Az első és legfontosabb, hogy csak szabályosan töltött, zárófóliával ellátott palackot használjunk! A házilag, feketén töltött palack önmagában véve is veszélyforrást jelent – figyelmeztet a szakember. A szabályos cserekor ugyanis ellenőrzik a PB-palackok szelepeit és csak az előírt nyomású gáz kerül beléjük. Ma a PB-gáz használata pörzsöléskor szinte az egyetlen megoldás. Korábban szalmával is pörzsöltek, de a PB sokkal tisztább és hatékonyabb. Pörzsölés előtt ellenőrizzük a csatlakozókat és a csövet. Ha utóbbi repedezett, akkor nem biztonságos a használata.
Miután az esemény télen, hidegben zajlik, a gáz nyomása lecsökken. Sajnos, volt arra példa, hogy a fogyóban lévő gázt úgy próbálták intenzívebb áramlásra bírni, hogy a pörzsölő lángjával melegítették az alumíniumpalack palástját. Ha szükség van a melegítésre, inkább egy vödör meleg vizet öntsünk rá, vagy állítsuk egy forró vizes vödörbe, lavórba.
A pörzsöléskor egyenletes teljesítményre van szükség, ezért mindenképpen nyomáscsökkentőt kell használnunk, ami ideálisra szabályozza a gáz áramlását. Ennek elmulasztása életveszélyes, visszaégést, robbanást okozhat – figyelmeztet a Prímagáz szakértője.

free submit link    tanfolyam, képzés, tanfolyamkereső adsl díjak, adsl árak, sebességteszt, adsl kereső, szélessáv   
Kiadja: Eduwork.hu Kft.

tanfolyam | SEO