Szélessávú körzethálózati fejlesztések befejezése a kalocsai kistérségben

A „TARR’’ Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 80,86 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása” tárgyú pályázati kiíráson. A 134,76 millió forint összköltségű projekt keretében optikai hálózati rendszereszközök beszerzésére és a hálózat kivitelezésére került sor, mely eredményeként 3 település 32 kilométernyi optikai hálózattal történő elérése valósult meg.

A fejlesztések alapvető célja volt, hogy támogatott beruházás keretében a kalocsai kistérségben optikai hálózattal még el nem ért 3 településsel épüljön ki optikai körzethálózat. Ennek köszönhetően a településeken olyan távközlési hálózat valósult meg, amelyek elméleti letöltési/feltöltési sávszélessége eléri a 30 Mbit/s-ot. Ezen felül településenként egy hozzáférési aggregációs pont került kialakításra, amely alkalmas az adott településen különböző technológiájú hálózatokat üzemeltető szolgáltatók szabványos felületeken történő hozzáférési igényeinek kielégítésére. A megépült hálózat különlegessége, hogy a TARR Kft. paksi központjával az összekötetést a Duna alatt lefektetett vezeték teszi lehetővé.
A minimum 24 szállal megvalósuló optikai hálózatból 4 optikai szál állami költségvetésű szervek, közcélú intézmények ellátását hivatott biztosítani.
A beruházásnak köszönhetően a TARR Kft. vállalta, hogy a projekt befejezését követő 2 éven belül nem csökkenti dolgozóinak számát, valamint a projekt befejezését követő 3. üzleti évben az érintett településeken a digitális írástudatlanság csökkentése érdekében legalább 2 alkalommal számítógépes oktatást szervez.

Projekt neve: Szélessávú körzethálózati fejlesztések a Kalocsai kistérségben
Kedvezményezett neve, címe:
„TARR” Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, 7100 Szekszárd, Kadarka u. 18.
Projekt költségvetése: 134,76 millió Ft
Megítélt támogatás: 80,86 millió Ft